Siirry sivun sisältöön Avut CSS HTML JavaScript Kotisivu

Valtti offline-validaattori

Valtti (v. 1.2.3) on Tapio Saarikummun tekemä freeware (X)HTML-validaattori Windows-ympäristöön, jota saa käyttää ja kopioida maksutta. Valtti

 1. Mihin? Miksi?
 2. Kuka tarvitsee Valttia?
 3. Asennus ja käyttö
 4. Valtti ja resurssienhallinta
 5. Valtti ja FrontPage

Mihin? Miksi?

Validaattori on ohjelma, joka tarkastaa HTML-dokumenttien (<HTML5) rakenteen ja lauseopin ja paljastaa mahdolliset muotovirheet. Sivujen validiteetti on ensiaskel yhteensopivien dokumenttien tuotannossa. Lisätietoja validoinnista eri sivulla.

Kuka tarvitsee Valttia?

Valtti sopii niille, jotka tahtovat validoida tekemänsä sivut ja ymmärtävät HTML-kieltä tarpeeksi hyvin korjatakseen omat, tai editorien tekemät virheet. Etenkin Valtti sopii niille, joilla ei ole kiinteää Internet-yhteyttä, koska sivujen validointi suoritetaan omalla työasemalla, ennen sivujen siirtoa palvelimelle. Useimmiten Valtin käyttö myös nopeuttaa työskentelyä verrattuna online-validointiin.

Asennus ja käyttö

Erillistä asennusohjelmaa ei ole. Pura valtti.zip -paketti (1MB) sellaiseen kansioon, jonka polussa ei esiinny välilyöntejä (esim. c:\valtti tai d:\ohjelmat\valtti) ja säilytä zip-paketin kansiorakenne.

Aja valtti.exe -tiedosto ja avaa validoitava HTML-dokumentti kuten muutkin Windows-ohjelmat. Validoi avoin dokumentti tiedostovalikon Validoi-komennolla, tai ctrl + r -pikanäppäinyhdistelmällä. Rakennevirheitä voidaan korjata suoraan Valtin editointi-ikkunassa.

Valtti ja resurssienhallinta

Verkkojulkaisuissa käytettyjä tiedostomuotoja käsitellään yleensä usealla eri sovelluksella, esim. HTML-tiedostoja käsitellään eri selaimilla, eri editoreilla, validaattorilla, jne. Usein on helpompaa lähettää tiedosto ohjelmalle, kuin avata ensin ohjelma ja sillä sitten tiedosto. Tiedostojen lähettäminen ohjelmille sujuu pikavalikon Lähetä-toiminnolla. Valtilla on lisäetuna dokumenttien automaattinen validointi, kun se vastaanottaa tiedoston Lähetä-toiminnon kautta.

Miten se tehdään?

 1. Tee valtti.exe -tiedostosta pikakuvake, esim. klikkaamalla tiedostoa osoittimen 2. painikkeella ja valitsemalla Luo pikakuvake -toiminto.
 2. Siirrä tekemäsi pikakuvake SendTo-hakemistoon, joka löytyy Windows-hakemiston alta (leikkaa pikakuvake [maalaa ja paina ctrl + x], selaa SendTo-hakemistoon esim. resurssienhallinnan kautta, kunne SendTo-hakemisto on maalattu, liitä pikakuvake hakemistoon [ctrl + v -pikanäppäinyhdistelmällä]). Voit myös raahata pikakuvakkeen perille.

Tämän jälkeen voit pikavalikon kautta lähettää sivuja Valtille validoitavaksi, esim. klikkaamalla tiedostoa osoittimen 2. painikkeella ja valitsemalla Lähetä-toiminto.

Valtti ja FrontPage

Valtilla voidaan käsitellä HTML-dokumentteja suoraan FrontPage-ympäristössä, kunhan Valtti yhdistetään FrontPagessa johonkin tiedostotunnisteeseen.

Miten se tehdään?

 1. Valitse Työkalut-valikon Asetukset-toiminto:
 2. Siirry Asetukset-ikkunan Editorien kokoonpanon määrittäminen -välilehdelle.
 3. Valitse Tyyppi-sarakkeesta joku harvinaisempi tiedostotunniste, joka on automaattisesti yhdistetty frontpg.exe:lle.
 4. Aktivoi Muokkaa-painike, jolloin Muokkaa editorikytkentää -ikkuna aukeaa.
 5. Muuta Editorin nimi -kenttää sopivaksi ja määritä Komento-kentässä valti.exe:n sijainti käyttäen hyväksesi Selaa-toimintoa. Vahvista muutokset OK-painikkeella.

Näiden toimenpiteiden jälkeen FrontPage tunnistaa Valtin ja voit lähettää sille dokumentteja validoitavaksi seuraavasti:

 1. Varmista, että olet jossakin kansionäkymässä (esim. Näytä-valikon Kansio-vaihtoehto).
 2. Näpäytä validoitavaa tiedostoa osoittimen 2-painikkeella ja valitse Avaa sovelluksessa -toiminto.
 3. Aktivoi Valtti Avaaminen editorissa -ikkunasta, jolloin FrontPage lähettää dokumentin Valtille, joka aloittaa sen käsittelyn automaattisesti.

Voit tehdä ja tallentaa mahdollisesti tarvittavat korjaukset Valtilla. Muutokset astuvat voimaan kun palaat FrontPage-näkymään.

Viimeinen päivitys: 2004-12-27
Osmo Saarikumpu

yksi taso ylös